RÁDIÓSZONDA

Redioszonda
Redioszonda

A rádiószonda alkalmazása elengedhetetlen az időjárás alakulásának megfigyeléséhez szükséges magaslégköri adatok megszerzéséhez, amely az emberek és létesítmények biztonságához szükséges időjárási előrejelzések alapja.

A Vaisala rádiószondái olyan érzékelőket használnak, amelyek lefednek minden légköri és időjárási körülményt minden éghajlati zónában, mérik a légnyomást, hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, szélirányt és -sebességet, illetve ózonszondával kiegészítve az ózon mennyiségét a levegőben.

A Vaisala RS41 típusú rádiószondái nagyon könnyűek (84 g), megbízhatóak és pontos méréseket végeznek. A földi egységgel kommunikálva kerülnek a szondától érkező adatok feldolgozásra.

Érzékelők

METEOROLÓGIAI BALLON

A rádiószondákat speciális, erős meteorológiai ballonok viszik fel a ballon súlyától függően akár 38 km magasságba.

A MetTech Bt. a Totex Corp. japán cég természetes latex léggömbjeit (TA típusú ballonok) forgalmazza meteorológiai vagy egyéb kutatási célra.

AUTOSZONDÁZÓ

A rádiószondázás történhet emberi erővel, amikor egy személy állítja be a földi egységet, tölti, majd engedi fel a ballont, de főként a meteorológiai szolgálatok számára, ahol naponta több felengedés is történik, az autoszondázás költséghatékonyabb megoldás. 

A Vaisala AS41 típusú autoszondázója egy megbízhatóan működő, egyszerre 60 rádiószonda tárolására képes berendezés, amely 1-2 hó (függően a napi felengedések számától) automatikus felengedést tesz lehetővé emberi beavatkozás nélkül